قند
قند , مضرات قند , مضرات قند مصنوعی , مضرات قند در بارداری , مضرات قند برای بدن
توضیحاتی در مورد قند
مصرف قند و شکر در میان ایرانی ها بسیار زیاد است. نوشیدنی مرسوم کشور ما چای است که اکثریت مردم آن را با قند سفید می نوشند. یا شیرینی های محبوب استان های مختلفی همچون آذربایجان، بهشدت شیرین بوده و حاوی مواد قندی بسیار زیادی هستند.در این مطلب از سایت جسارت در مورد قند صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.
قند چیست
قند یا کَند یک فرآوردهٔ صنعتی از چغندر قند میباشد و معمولاً بهشکل مربعهای سفیدی میماند که از جنس شکر میباشند. این فرآورده بیشتر برای شیرینکردن نوشیدنیهای تلخ (مثل چای یا قهوه) کاربرد دارد. قند معمولی از ترکیب ساکاروز (نوعی دیساکارید) میباشد.
تاریخچه قند
نیشکر از دوران پیش از تاریخ در هندوستان کشت میشد. هندیها کشف کردند که چگونه قند را از آن استخراج کنند. در دورهٔ رومیان قند را از اروپا میشناختند. اما تا قرنها کمیاب و گران بود. کریستف کلمب در سال ۱۴۹۳ میلادی نیشکر را به هند غربی برد. این گیاه به حدی در آنجا خوب رشد کرد که اروپاییان مزارع بزرگی را به کشت نیشکر اختصاص دادند. در این مزارع بردگان آفریقایی کار میکردند و آن قدر در آمد نصیب صاحبانشان میشد که به نیشکر «طلای سفید» میگفتند. در طی جنگهای ناپلئون صدور نیشکر را از کارائیب به اروپا قطع شد در این زمان کشت چغندرقند بیش از پیش رواج یافت و قندها را از چغندرقند تهیه کردند.
فرآوری قند
قندها در کارخانه به صورت کلهقند تولید میشود و آن را با قندشکن بهصورت مکعب در میآورند.
ترکیبات قند
کربوهیدرات های پیچیده، از ترکیب چندین قند ساده تشکیل شده که با هم پیوند شیمیایی برقرار کرده اند. هر چه شاخه ها و زنجیره های اتصالی مولکول قندهای ساده با هم بیشتر باشد، قند پیچیده تر است. بعلاوه، روند شکسته شدن پیوند آن ها نیز طولانی تر خواهد شد و در نتیچه تاثیر کمتری در میزان قند خون در بدن انسان خواهد داشت. کربوهیدرات های پیچیده، در دانههای خوراکی کامل همانند جو، برنج قهوه ای، گندم آلمانی، جودوسر و دانه چاودار به وفور یافت می شود. اما کربوهیدرات های ساده، می توانند مونوساکارید (یک مولکول قند) یا دی ساکارید (دو مولکول قند) باشند. این عناصر به سادگی و بسیار سریع هضم شده و قند را در جریان خود منتشر می کنند. مونوساکاریدهای اصلی شامل گلوکز و فروکتوز هستند. دی ساکاریدهای اصلی هم سوکروز (متشکل از گلوکز و فروکتوز) و لاکتوز (متشکل از گالاکتوز و گلوکز) را شامل می شوند.
گلوکز چیست
گلوکز، منبع ابتدایی و اصلی تامین انرژی بدن است که همه سلول ها از آن برای انجام فعالیت های خود بهره می گیرند. هنگامی که از قند خون صحبت می کنیم، در واقع از میزان گلوکز موجود در خون سخن می گوییم. هنگام مصرف کربوهیدرات ها، بدن آن ها را به مولکول های گلوکز تجزیه می کند. وقتی میزان گلوکز خون افزایش می یابد، سلول های لوزالمعده با ترشح انسولین به سلول های بدن اعلام می کند که گلوکز را از خون دریافت کرده و آن را جذب کنند. هنگامی که سلول ها شکر را از خون جذب می کنند، میزان قند خون نیز کاهش می یابد.
مواد مغدی گلوکز چیست
شاخص گلیسمی (GI) نشان دهنده این است که خوراکی ها با چه سرعتی میزان قند خون را پس از صرف غذا افزایش می دهند. غذاهایی که شاخص گلوکز بالایی دارند، خیلی راحت به گلوکز تجزیه می شوند. به صورت کلی باید گفت که شاخص گلوکز، مقدار قندی را نشان می دهد که پس از مصرف کربوهیدراتها در بدن آزاد می شود.این شاخص از ۱ تا ۱۰۰ درجه بندی شده است. شاخص گلوکز بالا برای یک کربوهیدرات یعنی اینکه آن کربوهیدرات پس از مصرف، قند خون را در مدت کمی به مقدار زیادی بالا می برد یا به عبارت دیگر قند خود را فوری در بدن آزاد می کند و در نتیجه منجر به ترشح مقدار زیادی انسولین در بدن می شود. لازم به اشاره است که گلوکز به تنهایی مزه شیرین ندارد و در نتیجه پیوند با فروکتوز و ساکروز، طعم شیرین پیدا می کند.
تاثیر گلوکز در بدن
تحقیقات ثابت کرده اند که گلوکز محرکِ ترشح انسولین از پانکراس (لوزالمعده) است که در نتیجه آن، دو هورمون به نام های لپتین و گرلین هم ترشح می شوند. لپتین به عنوان فرونشاننده و پیشگیریکنندهی اشتها شناخته می شود و گرلین نیز افزایشدهنده اشتهاست. گمانهزنی می شود که غذاهایی با شاخص گلوکز پایین (همانند دانه های خوراکی کامل، پروتئین ها و …)، ترشح گرلین را کاهش داده و در نتیجه موجب تنظیم احساس سیری می شوند.
قند میوه چیست
فروکتوز یا قندهای میوه، همان طور که از نامش پیداست به صورت طبیعی در میوه ها، عسل، نیشکر (ساکروز) و شربت غلیظ فروکتوز ذرت وجود دارد. این قندها بسیار شیرین است به طوری که می توان گفت حدود ۱٫۵ برابر از شکر نیشکر (قندهای سفید) شیرینی بیشتری دارد. از آنجا که میزان مصرف جهانی شیرینکنندهها همانند استفاده از شربت غلیظ فروکتوز ذرت در نوشیدنی ها و غذاهای امروزی افزایش یافته است، گفته می شود که میزان مصرف فروکتوز از اوایل دهه ۱۹۰۰ میلادی تاکنون چهار برابر شده است.
مواد مغذی قند میوه چیست
فروکتوز در طول هضم غذا، بهطور مستقیم جذب جریان خون می شود و روی تولید انسولین یا بالا و پایین شدن میزان گلوکز خون هیچ تاثیری ندارد. نتیجتا، شاخص گلوکز آن بسیار پایین و به طور میانگین حدود ۱۹ است. به همین خاطر زمانی احساس می شد که این کربوهیدرات می تواند برای ساخت حبه های قند مناسب باشد، از این رو این مساله در حال حاضر به موضوع تحقیقاتی برخی کارشناسان تبدیل شده است. شیرینکنندههایی همانند HFCS (شربت غلیظ فروکتوز ذرت) به دلیل حضور گلوکز، شاخص گلیسمی بالاتری دارند. گفته می شود که گلوکز این مواد ممکن است به افزایش بیماری های مربوط به قلب و رگ ها یا دیابت نوع دو دامن بزند.
تاثیر قند میوه در بدن
تاثیر فروکتوز روی بدن با گلوکز متفاوت است و سوخت و ساز آن در کبد صورت می گیرد. در نتیجه، در مقایسه با قندهای ساده، میزان قندخون (گلوکز) بلافاصله پس از مصرف فروکتوز افزایش نمی یابد. اما وقتی فروکتوز زیادی مصرف کنید، کبد قادر نیست با سرعت لازم آن را هضم کند و در نتیجه شروع به تولید چربی می کند که در خون حمل شده و به عنوان تری گلیسیرید (چربی اصلی بدن) ذخیره می شود. محققان ثابت کرده اند که مصرف مقدار زیادی فروکتوز می تواند منجر به افزایش میزان اشتها شود. که این کار را با کاهش توانایی بدن در استفاده از انسولین و توقیف چرخه گرلین انجام می دهد. در حالی که بیشتر مبتلایان به دیابت توان هضم ساکروز را ندارند، اما بیشتر آن ها بدون اینکه در میزان قند خونشان تغییر محسوسی ایجاد شود، می توانند مقدار اندکی میوه و فروکتوز مصرف کنند. در آخر اشاره کنیم که مصرف زیاد شیرینکنندهها ممکن است به افزایش میزان قند خون، چربی و فاکتورهای چاقی، بشود.
حبه های سفید رنگ قند
سوکروز، همان حبه های سفید رنگ قندها است که از نیشکر و چغندر قندها تولید می شود. سوکروز نوعی دی ساکارید است که ۵۰ درصد از گلوکز و ۵۰ درصد از فروکتوز شکل گرفته است و خیلی سریع تجزیه شده و به تکه های کوچک تقسیم می شود.شاخص گلیسمی سوکروز، به دلیل وجود گلوکز ۶۵ است. از آن جا که از گلوکز و فروکتوز درست شده است، ممکن است مشکلات یاد شده در بخش فروکتوز را برای فرد ایجاد کند؛ یعنی به راحتی هضم نشده و به چربی تبدیل شود و در نهایت موجب چاقی شود. همچنین، گلوکز موجود در آن نیز موجب افزیش گلوکز خون می شود. افراد مبتلا به دیابت باید مراقب غذاهایی باشند که حاوی سوکروز است و از مصرف آن ها پرهیز کنند.
قند شیر چیست
لاکتوز، قندهاب موجود در شیر است. لاکتوز نوعی دی ساکارید متشکل از گلوکز و گالاکتوز است. این کربوهیدرات به واسطه آنزیمی موسوم به لاکتز، تجزیه می شود. پس از شکسته شدن به مولکول های کوچک تر، قندهاب ساده جذب خون می شود. مواد مغذی لاکتوز شاخص گلیسمی شیر کامل ۴۱ است و به عنوان یک ماده غذایی با شاخص گلوکز پایین شناخته می شود. این قندها به راحتی شکسته شده و میزان جذب مواد معدنی همانند کلسیم، منیزیوم و زینک را افزایش می دهد. برخی از مردم توان هضم لاکتوز را ندارند زیرا آنزیم لازم برای شکستن مولکول های شیر را ندارند. عدم قبول شیر ممکن است به ایجاد حالت تهوع، نفخ یا دیگر مشکلات روده و معده منجر شود.
مصرف قند و چای در ایران
آمارها نشان میدهد که سرانه مصرف قند و شکر در کشور ما نسبت به وضعیت جهانیاش بسیار بالاست به طوری که برآورد میشود هر ایرانی به طور متوسط سالانه مقدار 29 تا 30 کیلوگرم قند و شکر مصرف میکند که از میانگین جهانی که حدود 19 تا 20 کیلوگرم است، به مراتب بیشتر میباشد. میزان مطلوب مصرف قند و شکر طبق مطالعات سازمان جهانی بهداشت، حداقل باید به کمتر از 15 کیلوگرم در سال (42 گرم در روز در کل مواد غذایی مصرفی) برسد تا قند و شکر، حداکثر 10 درصد از کل انرژی دریافتی فرد را تامین نماید و به علاوه، خطر بیماریهای دندان را به پایینترین حد برساند. هر حبه قند، حدودا 4 تا 5 گرم وزن دارد. اگر هر ایرانی به طور متوسط روزی 3 استکان چای بدون وقفه در تمام ایام سال بنوشد و هر کدام را با 2 حبه قند میل کند، فقط و فقط حذف کردن این حبه قندها از کنار چای، باعث تقریبا 11 کیلوگرم کاهش مصرف سرانه قند در سال میشود و مصرف سرانه هر ایرانی را به راحتی به میانگین جهانی میرساند. نوشیدن چای تلخ و بدون استفاده از قند یا شکر، فرهنگی است که سالهاست در کشورهای پیشرفته جا افتاده و ترویج میشود.
آشنایی با قند
قندها در واقع کربوهیدرات ساده ای است که به دسته ای از مواد شیمیایی تعلق دارد که مزه ی شیرین دارند. قندها به اشکال متعددی وجود دارد و سه نوع عمده ی آن ساکاروز، لاکتوز و فروکتوز است. سلول های ما هم برای ادامه ی حیات نیاز به قندها (گلوکوز) دارند اما استفاده ی بیش از حد از آن می تواند برای سلامتی مضر باشد. همچنین قندهای افزوده شده به خوراکی ها نیز عامل فساد دندان ها و دیابت و چاقی است. رابطه ی مثبتی میان مصرف یک قوطی نوشابه یا نوشیدنی مصنوعی در هر روز و بالا رفتن ریسک بیماری های قلبی و دیابت وجود دارد آگاهی از وجود قندهای اضافی در خوراکی ها و غذاها و نوشیدنی هایی که هر روز مصرف می کنیم برای سلامتی مان حیاتی است اما متأسفانه بسیاری از چیزهایی که امروزه مصرف می شود حاوی این قندها اضافه هستند. بر همین اساس انجمن قلب آمریکا (AHA) توصیه می کند مردان روزانه بیش از 150 کالری و زنان 100 کالری از قندها افزوده در خوراکی ها مصرف نکنند. با این حال در اوایل سال 2014، سازمان بهداشت جهانی میزان مصرف روزانه ی قندها را به 5 % از کل کالری که فرد در هر روز دریافت می کند کاهش داد و همه ی این توصیه ها با هدف کاهش مشکلات به وجود آمده در بهداشت و سلامت عمومی جامعه، کاهش فساد دندان ها، و از بین بردن چاقی اتخاذ شده بود. متخصصان علم تغذیه توصیه ی اکید می کنند که بیش از 13 قاشق چای خوری غذاخوری قند در هر روز مصرف نشود.
مقدار قند در مواد خوراکی
چقدرقند در هر تکه شکلات وجود دارد؟ * شکلات شیری (44 گرمی) 5.75 قاشق چای خوری شکر * یک قطعه اسنیکر (52.7g گرمی) 7 قاشق چای خوری شکر * یک قطعه شکلات میلکی وی (Milky Way) پنجاه و هشت گرمی 8.75 قاشق چای خوری شکر * شکلات کاراملی (10 گرمی) 1.7 قاشق چای خوری شکر * شکلات کره ای (60 گرمی) ٧ قاشق چای خوری شکر چه میزان قند در نوشیدنی های غیرالکلی وجود دارد؟ * کوکاکولا (یک قوطی) 8.25 قاشق چای خوری شکر * رد بال (red ball) 6.9 قاشق چای خوری شکر * نوشابه لیمویی (یک قوطی) 8.25 قاشق چای خوری شکر * نوشابه مونتین دیو (یک قوطی) 11.5 قاشق چای خوری شکر نتایج پژوهش انجام شده در مجله ی قلب آمریکا نشان داد که رابطه ی مثبتی میان مصرف یک قوطی نوشابه یا نوشیدنی مصنوعی در هر روز و بالا رفتن ریسک بیماری های قلبی و دیابت وجود دارد.چه مقدار شکر در 100 گرم از غلات صبحانه وجود دارد؟ بسیاری از خانواده ها بر این باورند که مصرف غلات آماده صبحانه (سریال ها) می تواند بهترین گزینه برای آغاز صبح و خصوصاً برای کودکانشان باشد. اما همین غلات هم حاوی میزان بالایی قند است که آهسته و همراه با غذا به بدن کودکان وارد می شود. میزان قند موجود در هر صد گرم از انواع غلات صبحانه در زیر آمده است. * کرن فلکس 2.4 قاشق چای خوری شکر * کریپسی کاکائویی 9.75 قاشق چای خوری شکر * سریال کشمشی سبوس دار 7.8 قاشق چای خوری شکر * غلات چیپسی 8.9 قاشق چای خوری شکر * هانی اسمک 14 قاشق چای خوری شکر * سریال برنجی 2.5 قاشق چای خوری شکر * سریال گندمی 3.8 قاشق چای خوری شکر * سریال فندقی عسلی 8.25 قاشق چای خوری شکر * پف کاکائویی 9.3 قاشق چای خوری شکر * کلوچه چیپسی 8.7 قاشق چای خوری شکر * سریال خرده گندمی 0.1 قاشق چای خوری شکر * سریال با چیپس کاکائو 8.9 قاشق چای خوری شکر * سریال فندقی موزی 4.7 قاشق چای خوری شکر در سال 2012، پژوهشگران از مرکز سیاست های تغذیه یِل راد اعلام کردند حتی غلاتی که برای تغذیه ی کودکان تهیه می شود؛ دارای 56 درصد قند بیشتر و نیمی از فیبر لازم و 50 درصد سدیم بیشتر هستند. این در حالی است که چنین شرکت های تجاری و کارخانه های تولید کننده ی محصولات غذایی به خوبی می دانند چگونه سریال هایی با مزه ی عالی و البته با میزان قند کمتر تولید کنند. حالا بیایید ببینیم میوه هایی که در طی روز مصرف می کنیم چه میزان قند دارند؟ میوه ها دارای نوعی قند به نام فروکتوز هستند. در ادامه می توانید ببینید که هر صد گرم از میوه ها حاوی چه مقدار قند هستند. * موز 3 قاشق چای خوری شکر * انبه 3.2 قاشق چای خوری شکر * سیب 2.6 قاشق چای خوری شکر * آناناس 2.5 قاشق چای خوری شکر * انگور 4 قاشق چای خوری شکر * لیمو 0.6 قاشق چای خوری شکر * کیوی 2.3 قاشق چای خوری شکر * توت فرنگی 1.3 قاشق چای خوری شکر * گوجه فرنگی 0.7 قاشق چای خوری شکر